crta
Novice in obvestila Arhiv novic in obvestil

Arhiv novic in obvestil

Vabimo vas na celodnevni izlet v Rezijo in Videm v petek, 12. maja 2023.

izlet-videm-rezija1 izlet-videm-rezija2 izlet-videm-rezija3


Iz Brd se bomo odpeljali ob 7. uri s Huma. Sledijo postajališča
Kojsko, Gonjače, Šmartno, Dobrovo-Štaloni.

PUŠJA VAS – ena izmed najlepših vasi v Italiji in razstava mumij
Pušja vas je imela skozi zgodovino pomemben strateški položaj. Pred turškimi vpadi je odigralo pomembno vlogo stražarja, zato ga še danes obdaja srednjeveško obzidje. Vas se ponaša tudi z burno preteklostjo zaradi številnih požarov, obiskov črne kuge, vojne in nazadnje še katastrofalnega potresa leta 1976. Sprehodili se bomo skozi strnjeno jedro obnovljene vasi ter si poleg obzidja ogledali tudi mestno hišo in romansko-gotsko katedralo posvečeno apostolu Andreju. Ogledali si bomo tudi razstavo mumij. Ker je Rezija in predvsem Pušja vas poznana po sivki, se bomo lahko ustavili v eni izmed simpatičnih trgovinic na glavni ulici in po želji kupili izdelke iz sivke.

RAVANCA – središče Rezije z največjo župnijsko cerkvijo
»Sta dušle tu-w sridi od te rozajanske duline: to jë löpu, da ste paršle!« (Prišli ste na sredo rezijanske doline: lepo je, da ste prišli!). Prebivalce Rezije zaznamujeta edinstvena kulturna in jezikovna dediščina, ki ju domačini še vedno ponosno ohranjajo, rezijanščina pa se v dialektu razlikuje od vasi do vasi. Rezijani so izredno ponosni na to, da so nekaj posebnega. Sprehodili se bomo skozi središče Rezije, vas Ravanca in si ogledali največjo župnijsko cerkev v Reziji, ki je posvečena Mariji Vnebovzeti. Videz, ki ga ima danes, je dobila v 18. stol. v slogu lombardskih bazilik, pogled nanjo pa ne izdaja starosti njenih več kot 900 let…


NA OBISK K REZIJANOM – spoznavanje kulture skozi glasbo in ples
V Reziji nas bo sprejel simpatični domačin in nam predstavil očarljivo dolino skozi svoje oči in skozi svoj jezik. Skupnost v Reziji je edinstvena. Simpatični domačin bo poskrbel za glasbo in skupaj z njim se boste zavrteli ob rezijanskih ljudskih pesmih. Rezijani so zelo ponosni na svoj jezik. Iz ust zavednega Slovenca bomo slišali marsikatero nepoznano besedo in se zabavali ob interpretaciji ljudskih zgodbic lokalnega poznavalca. Ob tem se bomo pošteno nasmejali in naučili kakšno novo besedo.

12:00 REZIJANSKO KOSILO – tipična rezijanska kulinarika
Sredi dneva si bomo v tipični rezijanski gostilni privoščili odlično kosilo:

• Rezijanska česnova juha
• Svinjska pečenka s pečenim krompirjem
• Mešana solata
• Domača sezonska sladica

SOLBICA – edina vas v Reziji z ohranjeno originalno arhitekturo
Solbica je ena najbolj znanih rezijanskih vasi in edina, ki je velik potres v sedemdesetih letis ni prizadel. Tako je edina ohranila tradicionalno rezijansko vaško arhitekturo. Danes je Solbica precej živa vas z mahnimi uličicami, ki ji dajajo podobo prikupnega podeželskega mesteca. Sprehodil se bomo skozi to hribovsko vasico, si ogledali tipično arhitekturo in uzrli številne njive famoznega rezijanskega »stroka« (česna).

MUZEJ STARIH REZIJANSKIH POKLICEV in REZIJANSKA HIŠA
Življenje v Reziji zaradi težkih življenjskih razmer in odrezanosti od sveta ni bilo nikoli enostavno, brusači pa so svojim družinam omogočili dostojno življenje. Brusači so, tako kot kleparji in dežnikarji, opravljali pretežno obrtniško dejavnost, zato so morali iskati delo izven doline. Potovali so zlasti po avstro-ogrskih deželah, pa tudi po Balkanu, nekateri celo do Jeruzalema...
V družbi domačina si bomo ogledali zelo zanimiv muzej starih poklicev in obnovljeno rezijansko hišo.

VIDEM (Udine) – duša in srce ter glavno mesto Furlanije
Za zaključek našega izleta si bomo ogledali prestolnico Videmske pokrajine in glavno dežele Furlanija Julijska krajina ter se prepustili njegovemu italijanskemu mestnemu vrvežu … Občudovali bomo največje mestne znamenitosti; osrednji trg Piazza della Liberta z ložo Lionello, ložo in kapelo S. Giovanni, stolp z uro in spomenik miru, ulico Via Mercato Vecchio s čudovitimi palačami, trg Matteoti s cerkvijo San Giacomo in vodnjakom, trg XX. Settembre z neoklasicistično palačo Kechler ter trg Duomo s katedralo. S trga se bomo mimo Paladijevih arkad povzpeli do gradu in cerkve Santa Maria in Castello….

Na Hum se bomo vrnili približno ob 20.00.

Cena:

Min. št. potnikov min. 45 min. 40 min. 35 min. 30
Cena na osebo 60,00 € 65,00 € 70,00 € 75,00 €

 

Doplačila na kraju samem:

• Ogled mumij v cerkvici Sv. Andreja: 2,00 € na osebo
• Morebitna dodatna pijača pri kosilu

Prijave sprejemamo do petka, 28.4.2023 na telefonske številke:

 • 031/466-342 (Zorana),
 • 040/285-215 (Evgenija),
 • 041/664-602 (Milena) in
 • 041/393-309 (Duška).

 

Želimo vam prijeten izlet poln nepozabnih doživetij.

Spoštovani,

društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Brda

vas vabi na dogodek ob zaključku študijskega leta 2022/2023

v petek, 14. aprila 2023, ob 19.00 uri v Hišo kulture v Šmartno.

Kulturni program bodo oblikovali:

 • učenci Osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo, Podružnična šola Kojsko

 • članice in člani društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Brda

 • članice in člani društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica

 • društvo Perifigi v sodelovanju z učenci Osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo in članicami in člani društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Brda s predstavitvijo filma:»Tisti, ki ljubi, je najbolj pogumen«.

Po prireditvi vas vabimo na otvoritev fotografske razstave članic in članov fotografske skupine Tretja moč društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica in razstave del ohranjanja kulturne dediščine Brd članic in članov društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Brda.

Srčno vabljeni

Šmartno, april 2023

Društvo UNITRI Brda
Duška Prinčič Domenis
predsednica

Spoštovane članice in člani društva UNITRI Brda,

vabimo vas na na 9. zbor članov društva Univerze za tretje življenjsko obdobje Brda, ki bo v petek, 17.3.2023, ob 18.00 uri, v domu vaške skupnosti Cerovo.

Srčno vabljeni,

Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Brda

Duška Prinčič Domenis
predsednica

Vabilo na predavanje Prepoznavanje življenjsko ogrožujočih stanj (NOVO)

Vabimo vas na predavanje na temo Prepoznavanje življenjsko ogrožujočih stanjv petek, 24.3.2023, ob 17.00 uri, na Osnovni šoli Alojza Gradnika Dobrovo

Predavala in na vprašanja bo odgovarjala Ana Bokan, dr. med. spec. urgentne medicine.
Na srečanju se bomo pogovarjali o naših pogledih in izkušnjah ter o pravilnem ukrepanju laika pri obravnavi življenjsko ogrožujočih stanj, kot so možganska kap srčni infarkt hipoglikemija, epidemični napad in drugo.

Pomenili se bomo tudi, kako poteka klic na 112 in ga tudi demonstrativno izvedli.
Srčno vabljeni.

 

Vabimo vas na celodnevni izlet v Trst, Miramar in okolico, v petek 31.3.2023.

Iz Brd se bomo odpeljali ob 7.00 uri s Huma.

izlet-trst1 izlet-trst2 izlet-trst3


TRST – nekdaj prestolnica »Avstrijskega primorja«

Trst je svoj vzpon doživel za časa Marije Terezije. Takrat je nastal Trst, kot ga poznamo danes, pristanišče z bogatimi stavbami, mogočnimi trgi ter cerkvami. Naredili bomo prijeten sprehod in si ogledali spodnji del Trsta, ki je bil zgrajen za časa vladavine Avstro-Ogrske. Pot nas bo vodila čez Veliki trg (Piazza Unita d'Italia) in Trg Borze (Piazza della Borsa), ki sta najlepša trga v Trstu ter ob katerima se šopirijo najlepše občinske in druge palače. Tako kot Benetke ima tudi Trst svoj Canal Grande, ki je obdan z večjimi trgi (Ponte Rosso, Sant'Antonio), zanimivimi palačami in cerkvijo Svetega Antona, kjer enkrat tedensko poteka maša v slovenščini. Spregledali ne bomo niti ostalih zanimivosti v obalnem delu mesta in si na enem od trgov po želji privoščili omamno tržaško kavo.

MUZEJ S SLOVENSKIM LJUDSKIM IZROČILOM
V predmestju Trsta se nahaja muzej z bogatim ljudskim izročilom. V muzeju nas bo sprejela domačinka in nam razkazala bogato etnografsko zbirko, ki priča o vsakdanjem življenju tržaških Slovencev in delu škedenjskih krušaric. Sprehodili se bomo mimo ćuhnje s krušno pečjo, pa vse do bogate zbirke noš, ki priča o ljudskem verovanju in običajih. Nasmejali se bomo ob legendi »od hlač od zlodja«, izvedeli kdo so bili bakoli, kaj je karegon …in še mnogo več.

GRAD MIRAMAR – romantični grad z eksotičnim vrtom
Grad Miramar v bližini Trsta je dal zgraditi nadvojvoda Maksimilijan Habsburški med leti 1856 in 1860. Poleg samega gradu se nahaja 22-hektarski park z redkimi eksotičnimi rastlinami, ki jih je Maksimilijan deloma prinesel s svojih potovanj. Ogledali si bomo zunanji del gradu in se sprehodili po eksotičnem vrtu, kjer se nahaja tudi kavarna. Po želji si bomo lahko ogledali tudi notranjost gradu (glej doplačila).

KRIŽ – središče slovenskega ribištva in srečanje z domačini
Križ je starodavna slovenska vas na tržaškem Krasu blizu Trsta, nekdaj središče slovenskega ribištva. Leta 1911 v vasi živelo kar 198 poklicnih ribičev! Svojim čolnom, ki so bili izdolbeni iz debel, so pravili čupe. Z obiskom Križa bomo počastili Slovence, ki neradi slišijo, da so zamejci. Del njihove zgodovine je bil dolgo domala pozabljen in prav ljudje od tu dokazujejo, da smo Slovenci tudi pomemben pomorski narod.
Med sprehodom skozi vas se bomo srečali z enim izmed zavednih domačinov, ki nam bo razkazal zanimivo zbirko, ki govori o bogati zgodovina slovenskih ribičev na tem območju. Doplačilo na kraju samem: 3,00 € na osebo.

REPENTABOR – »kraj«, ki ga je presekala meja, srečanje z domačini
Če bi na zemljevidu iskali kraj Repentabor, ga ne bi našli. To je namreč skupno ime petih kraških vasi (Voglje, Vrhovlje in Dol pri Vogljah, ki so v Sloveniji, Repen in Col s Poklonom pa v Italiji). Vasi je leta 1947 grobo razdelila državna meja! Skozi nekdanji mejni prehod se bomo zapeljali v najmanjšo občino tržaške pokrajine in izvedeli nekaj o burnih časih blokovske delitve. V teh krajih je slovenska beseda naših rojakov še kako živa! V eni izmed vasic bomo s pomočjo domačina vstopili v tradicionalno kraško hišo in vstopili v življenje, ki so ga živeli tukajšnji predniki.

18:00 VEČERJA NA KRAŠKI DOMAČIJI

 • kraška jota z domačim kruhom
 • kraška prata (pečenka) in klobasa s krompirjem in sezonsko prikuho
 • domača sladica

Povratek na Hum bo ob 21.00 uri.

Cena:

Min. št. potnikov min. 45 min. 40 min. 35 min. 30
Cena na osebo 45,00 € 48,00 € 52,00 € 56,00 €


Doplačila po želji na kraju samem:

 • Pijača pri večerji
 • Ogled notranjosti gradu Miramar: vstopnina po veljavnem ceniku na dan obiska
 • Obisk Ribiškega muzeja v Križu: 3,00€ na osebo


Prijave sprejemamo do ponedeljka, 20.3.2023 na telefonske številke:

 • 031/466-342 (Zorana)
 • 040/285-215 (Evgenija)
 • 041/664-602 (Milena) in
 • 041/393-309 (Duška)

Obvestilo za udeležence obiska opere Orfej v Ljubljani dne 16.12.22

Odhod avtobusa 16.12.22 ob 14:30 uri iz parkirišča na Huma.

Vabimo vas na prednovoletno srečanje članov društva UNITRI Brda, ki bo v petek, 09.12.2022 ob 15.00 uri v lovski koči na Koradi.

 

Ob pripravljeni hrani in pijači se bomo skupaj poveselili in nazdravili letu, ki prihaja.
Prijavite se lahko na telefonsko številko 040 285 215 (Evgenija) ali 031 466 342 (Zorana) do srede, 05.12.2022 in tudi poravnate prispevek.

Predvideni prispevek je 15.00 EUR na udeleženca,

Srčno vabljeni!
Upravni odbor
Društva UNITRI Brda

Spoštovane članice in člani društva UNITRI Brda,

vabimo vas na operno predstavo Orfej v peklu, v petek, 16.12.2022 ob 19.00 uri, v Ljubljani.

Komično-satirična opereta Orfej v peklu, ki se je v slovenščini prvotno imenovala Orfej v podzemlju, je zgodba o direktorju glasbenega konservatorija v Tebah, ki se je naveličal svoje žene Evridike in se zaljubil v drugo nimfo. Tudi Evridika je sita Orfejeve svojevoljnosti, zaljubi se v mimoidočega pastirja.

Tako je tu vzrok za ločitev! Javno mnenje zahteva, da se Orfej bori za svoj ugled in tudi za svojo ženo … Jima bo uspelo rešiti zakon v krizi?

Premiera operete Orfej v peklu, ki jo je ustvaril Jacques Offenbach (1819—1880) je bila leta 1858 v Parizu in v enem letu doživela kar 250 ponovitev. Delo je znano predvsem po Offenbachovem mojstrskem kankanu, ki ga pozna prav vsak.

Pariško opereto v novem prevodu Primoža Viteza je režiral Vito Taufer.

Cena vstopnice in avtobusnega prevoza je 50,00 €.

O uri odhoda avtobusa s parkirišča na Humu boste pravočasno obveščeni.

Za prijavo in morebitne dodatne informacije nas lahko pokličete do petka, 25.11.2022 na telefonsko številko 031/466-342 (Zorana) ali 041/393-309 (Duška).

Vabljeni!

Spoštovane članice in člani,

študijsko leto 2022/2023 na UNITRI Brda pričenjamo po naslednjem razporedu:

NOVO:

Delavnica 18:  Ohranjanje kulturne dediščine (kvačkanje, vezenje in izdelava izdelkov iz različnih materialov)

pričetek v četrtek, 23.2.2023 v jedilnici podružnične šole Kojsko od 17.00 do 19.00 ure

Delavnica 19: Pletenje košar iz vrbja

pričetek v petek, 24.2.2023 v učilnici za likovni pouk na Osnovni šoli Alojza Gradnika Dobrovo od 17.00 do 19.00 ure

Udeleženci naj s seboj prineselo vrbje za pletenje košar.

Delavnica 17: Peka kruha in peciva

pričetek v petek, 3.3.2023 v učilnici za gospodinjstvo na Osnovni šoli Alojza Gradnika Dobrovo od 16.00 do 19.00 ure 

Krožek 3:  Nemščina

pričetek v ponedeljek, 5.12.2022  na Osnovni šoli Alojza Gradnika Dobrovo od 17.30 do 19.00 ure

Krožek 8: Fizioterapevtska vadba

pričetek v ponedeljek, 17.10.2022 v telovadnici podružnične šole Kojsko
- I. skupina od 18.00 do 19.00 ure
 - II. skupina od 19.00 do 20.00 ure

Krožek 9: Telovadba za zdravo hrbtenico

pričetek v sredo 19.10.2022 v telovadnici podružnične šole Kojsko
 - I. skupina od 18.00 do 19.00 ure
 - II. skupina od 19.00 do 20.00 ure

V katero skupino ste uvrščeni vas bomo pravočasno obvestili.

Krožek 10: Terapevtska telovadba

pričetek v torek, 8.11.2022 v Trim kabinetu na Osnovni šoli Alojza Gradnika Dobrovo od 19.00 do 20.00 ure

Krožek 11: Telovadba Dobrovo

pričetek v četrtek, 27.10.2022 v Trim kabinetu na Osnovni šoli Alojza Gradnika Dobrovo od 18.30 do 19.30 ure

Krožek 13: Ples

pričetek v sredo, 9.11.2022 v Trim kabinetu na Osnovni šoli Alojza Gradnika Dobrovo od 19.00 do 20.30 ure

Krožek 4: Umetnostna zgodovina

pričetek v torek, 25.10.2022 na Podružnični šoli Kojsko od 18.30 do 20.00 ure

Krožek 2: Angleščina

pričetek v torek, 25.10.2022 na na Osnovni šoli Alojza Gradnika Dobrovo od 17.00 do 18.00 ure

Krožek 7: Igranje kitare

pričetek v torek, 25.10.2022 na Podružnični šoli Kojsko od 18.45 do 20.15 ure

Krožek 1: Italijanski jezik

pričetek v sredo, 26.10.2022 na Podružnični šoli Kojsko od 17.15 do 18.45 ure

V ostale krožke vpis še ni zaključen. O pričetku delovanja le-teh boste pravočasno obveščeni.
Za dodatne informacije nas lahko pokličete na telefonsko številko 041/393-309.

Odhod avtobusa, v torek 11.10.2022 iz Gornjega Cerovega ob 3.15.

Sledijo postajališča:

 • Hum
 • Kojsko
 • Gonjače
 • Šmartno
 • Dobrovo
 • Neblo

Poskrbljeno je za jutranji sendvič za prvi potovalni dan in opoldanski obrok za vse potovalne dni, razen zadnjega.

Upravni odbor Unitri Brda vam želi prijetno potovanje, veliko novosti ter nepozabnih doživetij v obeh vinorodnih pokrajinah.

Dodatne informacije: 041 393 309

Stran 1 od 8

Začetek
Prejšnja
1